Witaminy najlepsze dla dzieci

12

Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin niesie ze sobą poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dostarczanie odpowiednich ich dawek jest szczególnie ważne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Jak dbać o dietę naszych pociech, by nie zabrakło w niej cennych witamin?

O dietę dziecka należy dbać od pierwszych dni jego narodzin. Jeśli nie możesz długo karmić piersią, poproś lekarza, by dobrał dla maluszka mleko bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, prebiotyki i probiotyki. Po pół roku zacznij wzbogacać jadłospis dziecka o inne produkty.

Jakie witaminy są najważniejsze dla prawidłowego rozwoju dziecka?

Należy dbać o to, by w produktach podawanych dziecku znalazły się duże ilości witaminy C. Chroni ona przed różnorakimi infekcjami i podnosi odporność organizmu. Układ odpornościowy wzmacniają również kwasy omega 3. Bardzo ważna dla rozwoju malucha jest witamina D, która odpowiada za prawidłowy rozwój szkieletu. Niedobór tej witaminy prowadzi do odwapnienia kości i krzywicy, a nadmiar – do zaburzeń funkcjonowania nerek, może wywołać także nudności, wymioty i brak apetytu.

Jeśli masz małe dziecko, które choruje i musi przyjmować antybiotyki, a także ma problemy z układem pokarmowym, rozważ podawanie mu witaminy K. Objawami jej niedoboru mogą być krwawienia, gdyż odpowiada ona za prawidłowe krzepnięcie krwi i wzmocnienie ścianek naczyń krwionośnych.

Jakie produkty dostarczą maluchowi witamin?

Wysoce niewskazane jest podawanie dzieciom suplementów diety zawierających witaminy. Posiłki powinny być tak zbilansowane, by organizm dziecka nie potrzebował dodatkowego uzupełniania braków. Aby dostarczyć organizmowi malucha witaminę A, która zapewni prawidłowy stan dróg oddechowych, pokarmowych i moczowych, należy podawać mu mleko, żółtka jaj, szpinak, tłuste ryby i wątróbkę. Źródłem witamin z grupy B odpowiadającej za funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego są soja, świeże owoce, pełnoziarniste zboże, ryby, rośliny strączkowe i zielonolistne, mleko i orzechy.

Witamina C znajduje się z kolei w owocach cytrusowych, burakach, brokułach i papryce. Wyżej wspomnianą witaminę D znajdziemy w mleku, serach, maśle, wątróbce i jajkach, a witaminę K – w szpinaku, wątróbce, ziemniakach i pomidorach.

Pamiętaj, by nie gotować zbyt długo potraw, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury i światła mogą stracić one wartości odżywcze.


Leave a comment